Inanna, Himlens og Jordens dronning

Bogen rummer et udvalg af myter og hymner, der med kileskrift på lertavler blev digtet til og om gudinden Inanna for omkring 4000 år siden i oldtidsriget Sumer, den ældste kendte civilisation.

-Bogens titel rammer præcist, når den kalder gudinden Inanna ”himlens og jordens dronning”. Det rammer den mangfoldige gudindes væsen, som religionshistorikeren Pia Skogemann beretter om i et flot efterskrift, hvor hun samtidig beskriver den sumeriske kultur og giver en udførlig kommentar til alle bogens hymner/tekster. Inannas kompleksitet kan ifølge Skogemann ses på hendes på én gang kosmiske skikkelse og beskrivelsen som den prostituerede i ølstuen, som den fremstilles i to citater fra Inanna-hymner der dog ikke er medtaget i bogens gendigtede hymneudvalg. Det kosmiske ses her: ”Min far gav mig himlene og han gav mig jorden. Jeg er Inanna! Hvilken gud kan sammenligne sig med mig?”. Og det ekstremt jordnære ses her: ”Når jeg sidder ved kroens dør, er jeg en prostitueret, vel bekendt med penis; jeg er mandens ven, kvindens veninde”. Man kender ikke lignende gudinder fra religionshistorien. Inanna er herskerinde, indbegrebet af kvindelig skønhed, frue over dyr og marker, menneskenes gudinde samt krigs- og kærlighedsgudinde. Maria Stensgård, Kulturkapellet

​Læs bogen Inanna, Himlens og Jordens dronning klik her